Zeg de naam, samen met de achternaam, regelmatig hardop en let daarbij op de klank en het ritme.
Het is vaak beter een korte voornaam met een lange achternaam te combineren dan een lange voornaam met een lange achternaam, en omgekeerd.
Het kan lastig zijn als de voornaam eindigt met dezelfde klank als die waarmee de achternaam begint.
Hou rekening met de initialen, niemand loopt graag rond met W.C. of T.V. als initialen. Het kan ook onpraktisch zijn wanneer meerdere personen binnen het gezin dezelfde initialen hebben.
Is de gekozen naam echt een jongens of meisjesnaam? Of kan hij voor allebei? Bekende unisexnamen zijn meestal wel ok maar denk hier toch even goed over na.
Het kan echt vervelend zijn wanneer je iedereen je leven lang moet corrigeren over de schrijfwijze of de uitspraak van je naam. Vermijd bekendere namen met alternatieve spelling en minder bekende namen die moeilijk uit te spreken of te spellen zijn.
Bedenk hoe de naam in praktijk zal gebruikt worden. Zullen de mensen hem afkorten, zal hij vaak verkeerd uitgesproken worden, zijn er makkelijk spotrijmpjes op te maken.
Betrek geen andere personen, buiten natuurlijk uw partner, bij het kiezen van een naam.
Als u twijfelt, zoek dan een andere voornaam. Indien er geen klik is of, erger nog, indien de naam onprettige gevoelens bij u oproept is het niet de juiste keuze.
Nog een tip voor het geboortekaartje. Indien u uiteindelijk kiest voor een van de unisex of minder bekende babynamen, vermeld dan zeker op het geboortekaartje of u er een dochter of een zoon hebt bijgekregen.